Det er ikke mennesker som hacker, det er maskiner…. Da må man sørge for at passordet er tilstrekkelig sterkt for en maskin!
Så hvordan lager man et sterkt passord?
Det finnes mengder av forskjellige oppskrifter, men alle bunner ned i noen faktaer jeg har ramset opp i faktaboksen på siden.
Faktaene er hva passord MÅ inneholde for å være sterkt.
Jeg anbefaler på det sterkeste å benytte en passordtjeneste for alle passordene. Men, den trenger jo også et passord, samt at det er noen tilfeller man ikke kan benytte passordtjeneste. Da er det greit å benytte en metodikk som gjør det lett å huske passordet, på samme tid som det er vanskelig å hacke av maskiner. Jeg er oppmerksom på at NSM har nye retningslinjer som er enklere å huske, men det er også mindre sikre passord. Så for en passordtjeneste eller annet tilsvarende viktig, vil jeg anbefale denne metoden.
Hvordan lage passord så man kan huske det?
Benytt først en tekst fra en sang, rim, værs, sitat eller lignende som betyr noe for deg og derfor er lett å huske. I eksempelet her benytter jeg vår nasjonalsang. Nå skal vi lage passordet
- Ta et papir og begynn å skriv teksten. Skriv det antall ord du ønsker å ha som passord, det anbefales minimum 16 tegn.
Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. - Skriv alle forbokstavene til hvert ord på en linje under. Nå er setningen ganske kryptisk, men allikevel lett å huske.
j v e d l s d s f f v o v m d t h - Nå er tiden for å kryptere passordet. Benytt tastaturet på dataen som hjelpemiddel (NB! tastatur på PC og Mac er litt forskjellige, finn ut hva som samsvarer om man benytter begge dele). Eksempel: På tasten 2 finner man 2 » @, siden man har @ på tasten kan det være enkelt å huske alle disse tegnene som a. Hvis vi ser på e som finnes i passordet. Tasten e har e E og €, i tillegg er E et omvendt 3 tall, da kan man benytte 3 £ #. Det vil si at man har 6 tegn å velge mellom for å bytte ut e. S kan byttes med 5, d med 6 osv.
Jeg anbefaler ikke å 2 forskjellige tegn på samme bokstav, det kan forvirre. Passordet under kan ansees som et sikkert passord og vil være enkelt å huske om man øver litt, siden man kan teksten.
j v £ 6 l 5 d 5 f f v o v m 6 t h - Behold arket med oppyngingen av passordet på et sikkert sted, det skal ansees som et verdipapir.
Du kan også finne andre eksempler i referanselisten under, som hovedsakelig er hentet fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sine hjemmesider og nettvett.no
Lykke til med dine passord 🙂
Et sikkert passord har
- Minimum 16 tegn
- Store og små bokstaver
- Tall
- Spesialtegn, eks: («@!¤€)
- Ikke rene ord, da det blir benyttet passord-lister
- Helst ikke inkludere ord/tall som kan assosieres med deg eller tjenesten passordet gjelder for
- Aldri delt med andre!
Anbefalt sikkerhet
- Benytt passordtjeneste (se egen artikkel)
- Benytt 2 eller flere faktorer (se egen artikkel)
NSMs anbefaling for enkeltindivider:
- Bruk to-faktor autentisering der det tilbys
- Bruk unike passord (ett passord pr tjeneste)
- Bruk passordhåndteringsprogrammer
- Privat kan du også lage en passordliste med penn og papir, men beskytt dokumentet som et verdipapir
- Alltid bytt standardpassord på produktene du kjøper
- Du kan også sjekke om ditt brukernavn og passord kan være tilgjengelig for andre ved å bruke tjenesten ‘;–have i been pwned?
Referanseliste
- norsisdev. (2016, mars 2). Slik lager du sterke passord. Nettvett.no. https://nettvett.no/passord/
- Passordanbefalinger fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet—Nasjonal sikkerhetsmyndighet. (2018, oktober 4). https://nsm.no/aktuelt/passordanbefalinger-fra-nasjonal-sikkerhetsmyndighet
- Passordråd for personer og virksomheter—Nasjonal sikkerhetsmyndighet. (2020, mars 30). Passordråd for personer og virksomheter. https://nsm.no/aktuelt/passordrad-for-personer-og-virksomheter
- Råd og anbefalinger om passord—Nasjonal sikkerhetsmyndighet. (2019, oktober 10). https://nsm.no/fagomrader/digital-sikkerhet/rad-og-anbefalinger-innenfor-digital-sikkerhet/rad-og-anbefalinger-om-passord